Vårt avelstänk

Vi använder oss av ston som har presterat eller har prestations starka blodslinjer. På detta sett höjer vi lägsta nivån på våra avkommor.  Hingstarna väljer vi ut för att komplettera stoet och vi försöker ha ca 8 avels ston/år.

Unghästutbildning

Vi jobbar med våra unghästar efter ett utarbetat system, som delvis anpassas till var individ eftersom alla unghästar inte reagerar likadant.

Vi är också mycket noga med att aldrig stressa fram något, utan direkt ta ett steg tillbaka om det skulle bli problem.

”Slow training is good training” (George Morris)

Avel
Ston bör vara prestationshärstammade. De skall vara fria från nedärvningsbara sjukdomar och skador.

Föl -2,5år
Till hösten som 2,5 åringar går våra unghästar på lösdrift. Under deras tid utomhus, tas de in var 6e vecka för verkning. Varje dag får kraftfoder på lösdriften och därigenom en daglig hantering

2,5 – 3 år
I September tar vi in våra 2,5 åringar på stall. Vi börjar med sadeltämjning och longering vi påbörjar även inridningen. En gång i veckan löshoppas alla hästarna.
Vi försöker att göra detta i en period på 6-8 veckor, beroende på de olika hästarna. Efter dessa veckor låter vi dom återhämta sig och smälta all information under en lika lång period.

3 år
I Februari-mars påbörjar vi förberedelserna till 3-års testet. Detta gör vi genom fortsatt löshoppning 1 gång i veckan, men vi lägger även mycket vikt på att 3 åringarna skall komma ut i skog och mark för deras kondition, hållbarhet och framåtbjudning. När hästen visats på 3 års test släpps de på bete.

3,5 år
Efter bete fortsätter vi med skogsridningen, men påbörjar även dressyrträningen. I detta moment vill vi få hästen att gå i en bra arbetsform, förstå hjälperna bättre och snabbare.Vi påbörjar även inhoppningen. Målet med denna grundutbildning är att hästen på våren som 4 åring skall kunna genomföra en debutantfälttävlan.

4 år
Om allting gått som det ska, ska hästen vara redo för att åka ut på tävlingar i mars, april och på börja kvalen till 4 års championatet. Givetvis ser vi till vars häst förmåga och utveckling. Vi ser dock att varje års championat eller unghäst finaler är ett bra mål för varje individ, sen behöver det inte betyda att dom lyckas.